om det å ikke ha respekt for andres verk, og å være en kjedelig blogger

23.02.2011 kl.23:22 i tanker

fine helene satte med dette innlegget ord på mye jeg har tenkt på de siste månedene. herming. kopiering. ignorering og uvitenhet om opphavsrett. det bisarre ønsket om å være som alle andre, selv om det kanskje ikke er helt bevisst. jeg sier på ingen måte at jeg, bildene eller bloggen min er perfekt. absolutt ikke. men jeg har i hvert fall respekt for andre menneskers verk, om ikke annet. jeg er kanskje litt bad når det kommer til å poste andres bilder (i forbindelse med anbefalinger og slikt), for opphavsretten sier faktisk at man ikke kan legge ut andres bilder uten deres tillatelse, selv om man oppgir nøyaktig kilde og er så snill og grei som bare det. selv om vi bare gjør dem en fin tjeneste, så er det lovlig sett pittelitt på kanten. jeg pleier å si i fra til fotografene at jeg bruker bildene deres, og sier at jeg gladelig fjerner bildene deres på sekundet om de ikke skulle være komfortabel med det.

anywho, om alle i det minste hadde oppgitt kilder til hvor de hadde funnet disse bildene hadde vi jo vært langt på vei. men sånn er det faktisk ikke. mange er ikke klar over hva copyright innebærer, noen velger kanskje å overse det. uansett er det en trist affære, spesielt når det er unge aspirerende fotografer som gjør dette. ikke at det ikke er ille når bloggere uten en videre interesse for foto gjør det, for det er det jo, men når unge jenter og gutter som kaller seg fotografer, eller i hvert fall viser at de liker å ta egne bilder legger ut innlegg etter innlegg med tittelen "inspirasjon <3" og sier at kilden er weheartit, tumblr, flickr, google, listen er lang, da blir jeg litt...tom inni meg. (whoah, tidenes lengste setning det der). at jeg klikker meg ut av bloggen relativt fort etterpå er i hvert fall sikkert. jeg vil ikke støtte sånt tull! hehe. neida, men jeg skulle ønske at folk var mer bevisst, og brydde seg om å kreditere andre fotografer.

kan også nevne litt om det å være original, da. jeg føler jeg ligger litt midt i mellom. litt vanskelig å si om seg selv føler jeg! "hei, eg e sinnsykt original, eg går mot strømmen å eg tør å tenke annarledes. serr. ingen e som meg" samtidig vet jeg jo at jeg ikke følger noens bloggestil eller bildeidéer slavisk. jeg tør påstå at jeg har evnen til å være kreativ. jeg har aldri bevisst kopiert noen andres bilder eller ideér. jeg hadde blitt så...flau. klart, mer enn én gang har jeg sett photoshoots eller bare enkle bilder hvor noen hadde en fantastisk idé. hvor jeg slo meg i pannen og ble for en liten stund bitter for at ikke jeg tenkte på dette. er det bare jeg som syns det hadde vært ufattelig kleint å da prestere å gjøre det samme? spesielt om disse bildene kom fra en nordisk fotoblogg, gjerne av en viss størrelse.  tenker ikke folk på hva andre folk vil tenke om dem? misforstå meg rett, jeg hadde ikke kopiert bildene uansett. selv om jeg var garantert at ingen fikk vite at jeg hadde gjort det. inspirasjon er en flott ting, men la det bli med det. inspirasjon. kopiering er flaut, og respektløst. og for meg sier det litt om personen som gjør det.

så var det meg, da. og bloggen min. og bildene mine. jeg er ikke flink til å oppdatere veldig ofte, og det er det flere grunner til. kvalitet over kvantitet. skole. lack of inspiration. lack of sun. og det faktum at jeg har gjort et valg om at dette ikke skal være en ren hverdags-slash-fotoblogg. dette er av personlige grunner, og ikke for å virke rar eller noe. klart, litt hverdag må jo til for å holde liv i denne bloggen. men jeg opprettet den først og fremst for å vise bilder jeg har tatt til folk som er interesserte, og å kunne se en utvikling for min egen del. ikke for å brette ut livet mitt. jeg vet at jeg godt kunne gjort denne bloggen mer personlig, men det er som sagt av private grunner at jeg kanskje holder litt mer tilbake enn de fleste. jeg har ikke akkurat fått noen klager på dette, men jeg skjønner jo at det ofte kan være mer interessant å følge en blogger som gir litt mer av seg selv.

phew, dette ble langt. og jeg håper jeg ikke virket frekk eller selvgod, for det var absolutt ikke meningen. det var bare en kommentar i den debatten helene satte i gang, som jeg tror og håper har fått et par fotobloggere til å tenke.

(skummelt å poste et innlegg uten bilder, forresten. det føles så nakent!)

17 kommentarer

Maren Elisabeth

24.02.2011 kl.00:08

enig i mye av det du skriver! er så lei av å se en rekke med bilder for så å finne "kilde: weheartit" på bunnen.

så ei jente for noen uker siden som hadde tatt en tekst fra Neil Gaiman og oversatt den til norsk. Hun sa det var en tekst hun selv hadde skrevet for noen år tilbake. Gud, jeg ble så sint! Alle kommentarer som avslørte henne ble selvfølgelig slettet :-(

Fotograf Benedikte Bullshit

24.02.2011 kl.01:37

Bra innlegg!

Karen

24.02.2011 kl.01:43

For det første: jeg synes du er utrolig flink, ikke minst kreativ! Du er utrolig talentfull, og ikke frekk eller selvgod på noen måte, så ikke tenk på det søte deg!

Ellers er jeg veldig enig. Spesielt når det kommer til å direkte kopiere andres verk. Greit det, en idé er ikke beskyttet av copyrightlover, men å gjenskape et bilde helt fullstendig blir for meg helt utenkelig. Jeg hadde også vært flau! Hadde en venninne som hadde DEN ideen, og det ble så utrolig kult. Da tenkte jeg: " søren. Det har jeg også lyst til å prøve", men jeg gjorde ikke det. Fordi det hadde blitt helt idiotisk. Og om jeg noen gang hadde gjort det ville jeg i alle fall prøvd å gjort min egen vri på det. For det er faktisk flaut å kopiere andres verk. Det er å synke litt lavt. Inspirasjon er en ting, det er greit, men det er bare teit å kopiere andre.

Ble litt angry rant der ja, haha. Men det plager meg. Spesielt siden en ganske høyt på tre fotoblogger kopierte og tok et nøyaktig likt superkult bilde og postet det som sitt eget verk. Uten et eneste pip om hvor ideen faktisk kom fra. Raaaage. (Haha, driter meg så ut om hun ser det nå, men jeg taler hennes sak i hemmelighet!)

Sunniva

24.02.2011 kl.05:07

Jeg skrev litt om dette på bloggen min i går, for jeg fant ut at et bilde jeg har tatt ble postet på Tumblr uten at jeg visste noe om det. Har veldig dårlig erfaring med Tumblr fra før av (har sett andre's Flickrbilder blitt postet flere ganger) og selv om vedkommende hadde skrevet hvor bildet var fra så sa jeg i fra om at dette IKKE var greit. Jeg vil ha kontroll over hvor bildene mine ender opp, og jada, greit at man linker tilbake og sånn, men altså.. spør først. Var jo bare helt tilfeldig at jeg fant det ut. Jeg tror ikke folk, særlig de som aldri har forsøkt å fotografere "ordentlig", skjønner hvor mye arbeid man legger i bilder. Jeg kan sitte i flere timer og retusjere og redigere ETT bilde. Det er ikke gjort i en fei! Blir så sint når folk ikke har respekt for det og ikke lar arbeidene våre være alene.
Når det gjelder å inspireres og sånn så er det helt greit selvfølgelig. Selv kjører jeg mitt eget løp. Det er bare nå i det siste at jeg har begynt å lese mange fotoblogger faktisk. Før det så bare fotograferte jeg og blogget for meg selv (sikkert en av grunnene til at jeg ikke har så mange lesere, høhø). Men det er klart jeg blir inspirert av Flickr eller Vogue eller fotoblogger også, for den del. Ikke inspirert som i "oi, det var kult, det må jeg prøve!", men heller "ååh, så fint. Nå fikk jeg lyst til å fotografere igjen!" Å kopiere noen er jo helt teit. Hvem er det som gjør det da? At de ikke skjemmes.

Ida Fiskaa

24.02.2011 kl.09:11

Du tok ordene rett ut av minne på meg. Fantastisk flott og enda ett "wape-up-call" innlegg. Det er forferdelig å komme over en blogg som har kopiert ditt verk, stjelt det og tatt creds for det selv eller rett og slett bare kopiert det du har gjort, laget eller tatt. Jeg fant noen av bildene mine på weheartit for ca ett år siden. Jeg ble veldig lei meg, og visse ikke helt hvordan jeg skulle finne frem til personen som hadde lagt de ut, slik de kunne fjerne de der i fra. Greit, det stod at de var fra bloggen min, men det stod ikke at det var JEG som var fotografen, det sto ikke at det var MITT "verk". Jeg ble ganske irritert, når jegtil og med har opplyst på bloggen min: "Alle bilder på denne bloggen er tatt av meg, med mindre det står skrevet noe annet. Du kan ikke kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten min tillatelse." Noen folk har virkelig ikke respekt for andres verk. Det er ganske trist i grunnen. Jeg fikk tak i personen som hadde heartet bildene mine, og h*n hadde trodd det var greit, men lovte å spør neste gang.

Inspirasjon er noe helt annet. Det vil jeg si er en bra ting. Men det er forskjell på inspirasjon og kopiering. De som kopierer viser at de ikke har sans for å gjøre ting selv, de viser også at de ikke har nok kreativitet til å kunne komme på en ide selv. Noe som også er ganske synd. Jeg håper både Helenes, ditt, kanskje mitt og de andre som har skrevet om dette de siste dagene får innleggene sine lest! Det er en viktig "sak", som jeg synes ALLE bloggere burde lese :)

Silje Louise

24.02.2011 kl.11:58

Jeg er så glad for at denne saken ble tatt opp! Det satte tankene mine skikkelig i gang. :)

Veronica S

24.02.2011 kl.11:59

Veldig bra innlegg, jeg er kanskje en av dem som skriver at kilden min er weheart it, men jeg har da faktisk linket bildet rett tilbake til der jeg fant det faktisk, pleier i hvertfall å gjøre det. Egentlig pleier jeg kun å bruke mine egne bilder som jeg har tatt selv eller som jeg har fått lov til å bruke av en venninne eller noe. Liker ikke helt å bruke weheartit, men når man finner et bilde der som faktisk passer til innlegget bruker jeg det og linker det rett tilbake til der det er funnet.

Jeg har også respekt for andres verk, og om jeg henter inspirasjon fra andre blogger, spør jeg bloggeren eller linker direkte til bloggen. Jeg kopierer aldri noe og gjør ting helt likt, men da gir jeg uansett credit til den som fortjener det. Jeg er ikke fan av copycats.

Weronika Ellen Irena

24.02.2011 kl.12:31

Åh. Jeg prøver å skrive noe veldig genialt og bra til deg tilbake. Men det er vanskelig når det allerede er sagt.

En ting jeg vil fortelle deg at tankegangen din er flott. Å tenke kvalitet fremfor kvantitet gjør bloggen din litt magisk. For man forventer ingenting. Og så kommer du med fantastiske bilder og tekster under dem hver gang. Og det er bra. Det har du klart å oppnå.

Kristina Kvåle

24.02.2011 kl.14:59

fintfintfint, murakami og hornby er heilt fantastiske begge to, men på forskjellige måtar, og det er kanskje det finaste :)

leste helene sitt innlegg eg også, og måtte sei meg einig i neste alt ho skreiv. eg syns det er så trist å finne fine bloggar eg verkeleg kunne tenke meg å lese, for så å finne ut at dei ikkje passar på copyright i innlegga sine. det er greit nok at eg ikkje alltid spør om lov til å bruke bileta, men eg linkar alltid til den opprinnelege kjelda og oppgir at bilda ikkje er mine. det syns eg er det minste ein kan gjere :) ellers så syns eg du har ein veldig fin blogg, kvalitet over kvantitet er ei problemstilling eg sjølv ofte tenker over. syns det er vanskeleg når eg føler eg bør skrive eit innlegg berre fordi det har gått nokre dagar, men blogging må vere noko som gir glede til bloggaren og ikkje berre lesarane, og då blir det feil å skrive berre for å ha posta noko. om du forstår :)

ha ein fin torsdag, sjå mykje vm :)

ingeborg

24.02.2011 kl.15:37

ååååå det er så rett det du skriver, det helene skriver også !!

anna

24.02.2011 kl.16:07

liker tankegangen, tror jeg har litt å gå på der altså

mmaddiiee

25.02.2011 kl.00:53

bra det er mange som har slengt seg på debatten! skrev et minst like langt (og like bildeløst) innlegg som deg om det: http://www.mmaddiiee.com/home/2011/2/24/hjertesukk-fotobloggnorge.html :)

Anthine

26.02.2011 kl.19:10

Kopiering og stjeling frå andre har alltid vore eit kjempeproblem på nett og det er viktig at ein rett og slett gjer folk bevisst på at det skjer og vera tydeleg med kva ein faktisk meiner med ''copyright''.

Som ein domeneeigar som la ut diverse resursar som brushes, textures og ps actions blei eg like lei meg kvar gong eg fann folk som misbruka det faktum at det er resursar, ja, men du kan ikkje kopiere alt og redistribuere det sjølv som ditt eige verk. Kopiering og stjeling var ein av grunnane til eg slutta å legge ut resursar.

Eg likar veldig godt det faktum at blogg-Noreg startar å sjå at dette er eit problem som burde fiksast. At du og til dømes Helene skriv innlegg som dette trur eg kjem til å hjelpe veldig med å få folk til å skjønne at det finst lovverk for internet også.

Vera Maya

28.02.2011 kl.04:50

Just wanted to say that I absolutely love your blog!

jeanette

04.03.2011 kl.20:06

åh, har faktisk tenkt å skrive ett lignende innlegg selv, men både du, helene og ida er så flinke med ord og beskriver veldig det jeg selv kunne skrevet. jeg har linket til din blogg en liten stund, fordi jeg synes bloggen din er veldig fin og inspirerende, men om du vill jeg skal fjerne linken, så er det bare å si ifra :)

Mrs. Adam Brody

04.03.2011 kl.23:20

Er sykt enig det du skriver, bruker selv bilder fra google i noen innlegg, sånn er det bare, er mest fordi jeg er lat og ikke gidder å ta bilder så ofte, selv om jeg elsker det!

Men jeg er veldig enig i det du skrev:

"klart, mer enn én gang har jeg sett photoshoots eller bare enkle bilder hvor noen hadde en fantastisk idé. hvor jeg slo meg i pannen og ble for en liten stund bitter for at ikke jeg tenkte på dette."

Herregud, har sett så mange bilder og tenkt det, og dette er første gangen jeg er innom bloggen din og jeg må si at bildene dine får meg til å tenke litt sånn, hihi. :)

Kommer definitivt til å følge bloggen din, den er super og det mener jeg! :D

Linda Marie

05.03.2011 kl.16:40

Du fikk i hvert fall meg til å tenke. Du skriver bra! :)

Skriv en ny kommentar

hei

 18 år gammel jente fra  Bergen med en kjærlighet  for fiksjon, kaffe og  katter. Også foto, da.

  Kategorier

  Arkiv

  
hits